fredag 1 juni 2012

Blev svårt (Lat) sjuk av polisens radio

 














2012-05-14

Jag är 47 år gammal och jobbar som yttre befäl vid polisen i Södra Skåne. Under 2007 fick polisen ett nytt, omdebatterat mobilt radiokommunikationssystem – Rakel.
När det infördes, trots motstånd för att hälsoriskerna inte var utredda ordentligt, hade det redan funnits i flera år i England. Där hade poliser fått kraftiga hälsoproblem bland annat sömnproblem, hudutslag, cancer.
Efter bara en månads användning av Rakel fick jag utslag i ansiktet. Jag gick till hudläkare som konstaterade att jag fått rosacea. Jag fick också kraftiga sömnproblem och kunde vara vaken två dygn i sträck. Vissa veckor sov jag bara kanske sammanlagt tio timmar, fördelade i småportioner. När jag hade många fridagar eller semester kom sömnen tillbaka ganska snabbt och utslagen försvann nästan helt. Men när jag började jobba igen kom de gamla symtomen tillbaka direkt.
Mina chefer såg sambandet mellan exponering för radiosystemet och mina hudutslag och de såg till att jag fick börja en kontorstjänst utan Rakelexponering. Mina utslag och sömnproblem försvann direkt. Men då jag skulle vikariera på en polisstation i Malmö började jag åter få kraftiga hudutslag. Intill min arbetsplats fanns länskommunikationscentralen, där all radiotrafik till och från polisbilar leds. Där fanns även en mängd trådlösa Dect-telefoner. Jag var tvungen att direkt byta tillbaka till min tidigare arbetsplats. Utslagen försvann omgående.
Allt var frid och fröjd fram till hösten 2011 då mina hudutslag blossade upp igen. Jag började undersöka vad som kunde vara orsaken. Bredvid polisen hade en utbildningsverksamhet precis startats upp i lokaler som tidigare stått tomma. Utbildningen bedrevs via datorer med trådlös uppkoppling. Mitt kontorsrum var placerat 30 meter från dessa lokaler och trots flera tjocka stenväggar emellan kunde jag med en laptop notera att strålningen från deras nätverk nådde ända in i mitt kontorsrum. Mina chefer såg till att jag fick byta kontorsrum igen.
Jag gick igenom rum efter rum med en laptop för att se var jag tappade kontakten helt med deras trådlösa nätverk. Jag bytte till ett sådant rum och direkt försvann mina hudutslag.
Men så i december 2011 blev jag svårt sjuk och togs in på sjukhus. Där opererades en stor tumör i min hjärna bort.
Jag är säker på att såväl tumören som hudutslagen orsakades av strålning från Rakel och trådlösa nätverk. Strålningen från polisens radiosystem, ett trådlöst nätverk eller en trådlös telefon, fungerar på likartat sätt och är lika farliga.
Därför är mitt råd att inte installera trådlöst nätverk, vare sig hemma, i skolor eller på arbetsplatserna. Koppla i stället ihop enheterna med vanlig nätverkskabel. Fördelarna är uppenbara. Förutom att slippa den radiofrekventa strålningen blir uppkopplingen till internet snabbare och stabilare.
Att som Strålsäkerhetsmyndigheten hävda att nivåerna är så låga från trådlösa nätverk att de inte påverkar människors hälsa, är att blunda för fakta. Dessutom är undersökningarna de hänvisar till bara gjorda för att se omedelbara effekter, inte skador på sikt eller biologiska skador.
Många tusen människor på jorden påstår oberoende av varandra att de känner av detta, även jag. Vid ett tillfälle nyligen satt jag vid en trådansluten laptop och kände hur mitt ansikte blev varmt och då jag tittade i spegeln var mina hudutslag tillbaka.
Vad som hänt var att jag startade om datorn efter att Windows uppdaterat sig och då aktiverat det trådlösa modemet som alltid är inaktiverat, med nyare programvara. Är detta ren inbillning och psykologiskt betingat av mig, från något jag inte ens visste om hade hänt?
Det är ungefär som att säga åt en laktosintolerant person att, nej, du kan inte känna av detta för enligt gällande gränsvärden ska man kunna dricka 50 centiliter vanlig mjölk utan att känna av det, så du är inbillningssjuk eller åt en pollenallergiker som fåt andnöd att du ljuger för idag är det låga halter av pollen i luften.
Europarådet avråder i resolution 1815 från att använda trådlösa datanätverk i skolor på grund av hälsoriskerna.

Roger Carlström
polisinspektör, polisområde Södra Skåne

0 kommentarer:

Skicka en kommentar