onsdag 21 augusti 2013


Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, blev i dag skjuten i bröstet i Somalias huvudstad Mogadishu. En ungdomspolitiker från Husby, som var hennes tolk, sköts ihjäl.
Vid attacken mot Livh dödades också två somalier. Livh befinner sig nu på Afrikanska unionens fältsjukhus i staden.
Gärningsmännen, som kom i bil och försökte blockera vägen, började beskjuta bilen som Livh färdades i. De dödade ska vara chauffören och en säkerhetsvakt.
— Hon är skottskadad, men hon har själv talat med ambassadören, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst till TT.
Enligt rapporter var Livh i Mogadishu för att besöka ett universitet.
Hennes tolk, en man boende i Husby, dödades i Somalia i morse, uppger lokaltidningen Norra Sidan. Mannen var där för att starta ett demokratiprojekt och blev dödad i en attack, troligen av milisgruppen al-Shabaab, enligt tidningen. Familjen bekräftar dödsfallet för tidningen. Svenska UD kan inte lämna några uppgifter i det ärendet men det hela kan röra sig om ett kidnappningsförsök, enligt SVT Nyheter.
Ann-Margarethe Livh har redan lämnat Mogadishu, utan livshotande skador, för medicinsk transport vidare till Nairobi.
Hon kom dit för ett par dagar sedan för att föreläsa på universitet och ska ha rest omkring endast med lokal polis och tolk, uppger SVT Nyheter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar