måndag 25 mars 2013

Polis Johan Spånbo åtalas för att ha förskingrat 100000 kronor från sin svärfar Carlo Luigi Piacenza

 
Supporterpolis  Johan Spånbo i Karlskoga och hans fru, rektor Cecilia Piacenza Spånbo, åtalas nu för förskingring alternativt trolöshet mot huvudman. Paret ska enligt åklagaren Bengt Landahl ha förskingrat över 100 000 kronor från Cecilia Piacenza Spånbos pappa Carlo Luigi Piacenza. Enligt åklagaren har paret haft en överenskommelse med fadern om att sköta hans löpande utgifter men istället ska de ha tagit ut pengar till sig själva. Polis Johan Spånbo och rektor Cecilia Piacenza Spånbo nekar till brott.

http://www.divshare.com/direct/23918328-c8c.pdf


Örebro tingsrätt

TR mål: B 3180-11



Ansvarsyrkanden m.m.
FÖRSKINGRING alternativt TROLÖSHET MOT HUVUDMAN, båda, (0150-K2682-11)

Målsägande
Piacenza, CARLO Luigi
Målsägandebiträde: advokat Lars-Erik Saltin


Gärning
Carlo Piacenza är till följd av sjukdom sedan 2007 oförmögen att själv sköta sina ekonomiska angelägenheter. Carlo Piacenza har uppdragit åt Johan Spånbo och Cecilia Spånbo att bl a sköta hans löpande utbetalningar från honom tillhöriga konton. Genom att dels till dem överlämna internetdosa med kod till sina konton i Swedbank dels utfärda fullmakt för Johan Spånbo har Carlo Piacenzas banktillgodohavanden blivit tillgängliga för Johan Spånbo och Cecilia Spånbo, som är dotter till målsäganden.

Johan Spånbo och Cecilia Spånbo har i Karlskoga från någon gång under våren 2009 till den 3 maj 2011 uppsåtligen och i strid med deras överenskommelse från Carlo Piacenzas konton gjort uttag varigenom de tillägnat sig eller tillgodogjort sig minst 112 000 kr, se bilaga till stämningsansökan. Genom angivet handlande har de åsidosatt sin redovisningsskyldighet gentemot Carlo Piacenza. Vinning för dem båda och skada för Carlo Piacenza uppkommit med angivet belopp.

Lagrum
10 kap 1 § alt 5 § brottsbalken


Bevisning

Muntlig bevisning

Förhör med tilltalade Cecilia Spånbo och Johan Spånbo som förnekar brott. Vittnesförhör med Maria Piacenza Ljungberg (dotter till målsäganden) ang hennes iakttagelser av bristande redovisning i handhavandet av målsägandens ekonomi och därpå följande kontakter med banken och de överväganden hon gjorde innan hon gjorde polisanmälan, allt till styrkande av den åtalade gärningen. Vittnesförhör med Siv Eriksson som är förordnad god man för målsäganden. Hon ska höras om sin uppfattning om målsägandens förmåga att förmedla sin vilja till omgivningen, hans insikter i sin ekonomiska situation och övriga förhållande som är av betydelse i målet. Med förhöret ska styrkas att målsäganden inte på ett meningsfullt sätt kan höras i rättegången.

Vittnesförhör med Lars Gustafsson (svåger till målsäganden). Han ska höras om sin bekantskap med målsäganden, om sin uppfattning och dennes förmåga att uttrycka sig, om anledningen till att han var närvarande vid det vittnesförhör som hölls med Maria Piancenza Ljungberg samt om sin kännedom om förhållandet mellan föräldrar och barn i familjen Piacenza. Med det sistnämnda ska styrkas att målsäganden och hans hustru inte gjorde någon skillnad mellan sina barn i ekonomiskt eller annat hänseende.

 

1 kommentar:

  1. Aklagarmyndigheten (156.49.126.246) [Label IP Address]
    Sweden Stockholm, Stockholms Lan, Sweden

    26 Mars 2013 11:15:59
    corruptiosweden.blogspot.se/

    SvaraRadera